Santrifüj Pompa Nedir? Nasıl Çalışır?

1477
Santrifüj Pompa Nedir? Nasıl Çalışır?

Santrifüj pompa nedir nasıl çalışır, pompalar çeşitli ihtiyaçlara göre geliştirildiği için buna bağlı olarak ta farklı özelliklerde üretilmektedir. Kulanım alanına göre en fazla ihtiyaç duyulan pompalardan birisi de santrifüj pompa çeşididir.

Santrifüj pompaların asıl amacı sıvıların çekilmesine yöneliktir. Yani bu pompalar içine yerleştirilmiş dönen ekipmanlarla belirli bir seviyede oluşan basıncı emme gücü meydana getirerek çekmeye yarayan ve böylece su tahliye işlemlerinde kullanılan pompalardır.

Santrifüj pompalar temelde dört parçadan meydana gelmektedir. Bu parçalar başlıca; çark, salyangoz, difüzör ve salmastra kutusudur. Bu parçaların görevleri ise kısaca şunlardır:

santrifüj pompa nedir nasıl çalışır

Çark; çark kanatlara verilen bir isim olup bu kanatlar yardımıyla hidrolik enerjiye dönüştürülen mekanik enerji için tabir yerinde ise teğetsel bir hız kazandırma yeridir. Salyangoz; pompanın tahliye borusuna sıvının akıtımını yapan parçadır. Difüzör; salyangozla çark arasındaki yüksek hızlı sıvın kinetik enerjisini basınca çeviren parçanın adıdır. Salmatra kutusu; milin gövde arasındaki yerlerde meydana gelmesi muhtemel kaçakları tıkamak için gerekli olan parçadır.

Santrifüz pompa bu parçalar yardımı ile şu sistem üzerine çalışmaktadır; pompada emişin meydana gelebilmesi için sıvıların pompa içinde bulunan çarkları döndürmesi gerekmektedir. Böylece meydana gelecek olan vakum kuvveti emiş gücü meydana getirmek için bu işleme ayrılmış olan bölmelerden pompanın içine çekilir ve çark kanatları içinde oluşan yüksek ve teğetsel hızlar sıvı kanallar yardımı ile çarkın çıkış bölgesine doğru santifüj kuvveti ile atılırlar. Böylece meydana gelen bu basit mekanizma yardımı ile sürekli olarak bir emme ve akış meydana gelmektedir.

Bu pompalar ihtiyaca göre farklı güçlerde üretilmektedir. İhtiyacınız olan güçteki pompayı aldığınızda uzun yıllar bu pompa yardımı ile işlerinizi kolayca ve sorunsuz bir biçimde halledebilirsiniz.